Odpust ku czci bł. Edmunda

Dzień 7 sierpnia był dniem odpustu, czyli darowania kar za grzechy, a okazję ku temu stworzył nam nasz błogosławiony Edmund Bojanowski, patron kaplicy naszego Ośrodka. Tego dnia przypadało bowiem wspomnienie tego „serdecznie dobrego człowieka…”, jakim nazywali go ludzie, którzy na co dzień otrzymywali od Niego uwagę, troskę i realne wsparcie. Eucharystia tego dnia była o godz. 1100. Mszy świętej przewodniczył ks. Marek Gizicki, na co dzień pracujący na misjach. W homilii opowiedział o tym, jak wielką troską Masajowie otaczają każdą osobę chorą. Jest ona dla całej rodziny znakiem Bożego Błogosławieństwa. Przejawia się w takim sposobie postrzegania sytuacji choroby, cierpienia niezwykła mądrość. Obecność osoby chorej, cierpiącej może być dla tych, którzy sprawują nad nią opiekę szansą na wewnętrzny rozwój, wzrastanie w miłości.

Błogosławiony Edmundzie wypraszaj wszystkim mieszkańcom, pacjentom, personelowi, wolontariuszom, klerykom, kapłanom związanym z naszym Domem łaskę wiary Bogu, który jest Miłością.

Teresa Szewczyk