Dzień Chorego w naszym Ośrodku

11 lutego w kaplicy naszego Domu odbyła się uroczysta msza święta. Jej szczególny charakter związany był z obchodami XXVIII Światowego Dnia Chorego, któremu patronuje Najświętsza Maryja Panna z Lourdes. Nasz Ośrodek jest miejscem, w którym cierpienie cielesne, ale również duchowe jest doświadczeniem niemalże każdej osoby, która w nim przebywa więc kto tylko miał możliwość uczestniczył w tym pięknym spotkaniu. Dla mnie sakrament namaszczenia chorych jest bardzo wzruszający, gdyż można w nim doświadczyć Jezusa, który wykorzystując dłonie kapłana dotyka namacalnie człowieka – dotyka głowy i dłoni, zostawiając na nich ślad w postaci znaku olejów świętych. Słowa, które słyszy osoba przyjmująca ten sakrament: „Przez to święte namaszczenie niech Pan w swoim nieskończonym miłosierdziu wspomoże ciebie łaską Ducha Świętego. Pan, który odpuszcza ci grzechy, niech cię wybawi i łaskawie podźwignie” niosą w sobie pokrzepienie i mają moc uzdrowienia płynącego od Boga. W ramach homilii usłyszeliśmy również słowa papieża Franciszka, w których m.in. zachęca do ofiarnej służby osobom chorym, cierpiącym, doświadczającym różnorodnych trudności; z miłością wyraża troskę wobec tych, którzy potrzebują „pokrzepienia”. Uwielbiajmy Boga, który przychodzi do nas w Swoich prostych znakach.

S. Wioleta Fus