Beatyfikacja Hanny Chrzanowskiej

Sobota, 28 kwietnia 2018 roku to szczególny Dzień dla Zakładu Opiekuńczo- Leczniczego w Zatorze!.

To dzień beatyfikacji  naszej Patronki, Hanny Chrzanowskiej – pielęgniarki. Z racji tego, wyjątkowego wydarzenia, 13 osobowa delegacja pracowników Ośrodka razem z trzema pacjentami z ZOL-u, udała się do krakowskich Łagiewnik, by tam, w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia, uczestniczyć w tej szczególnej Uroczystości. Nasza radość łączyła się z radością nieba gdyż mogliśmy we wspólnocie wierzących, uwielbiać i dziękować Bogu za dar świętego życia Błogosławionej Patronki. Już od rana towarzyszyła nam piękna, słoneczna pogoda oraz osobista radość, że mamy „naszą” Błogosławioną, której pragniemy powierzać naszą codzienność i trudne sprawy.

ZOL w Zatorze został powołany do służby człowiekowi cierpiącemu. Służba ta to wielkie wyzwanie, wielki wysiłek fizyczny, emocjonalny i duchowy dla każdego, kto w tym miejscu, chce być przy Człowieku w jego chorobie, niesprawności, cierpieniu, samotności… Dlatego potrzeba nam w tej posłudze takich duchowych i świętych przewodników, byśmy ciągle chcieli i potrafili kochać, byśmy mogli dobrze służyć i nieść miłosierną miłość utrudzonym oraz cierpiącym na duszy i na ciele. Mamy nadzieję, że wstawiennictwo oraz przykład posługi Błogosławionej Hanny Chrzanowskiej będzie nam nieustannie pomagał i pouczał nas, jak służyć w naszej rzeczywistości.

s. Renata