11.08.2019

Odpust ku czci bł. Edmunda Bojanowskiego

Pan Jezus w odczytanej w dniu dzisiejszym Ewangelii wielokrotnie powtórzył nam słowo „Błogosławieni”. Błogosławieństwo Pana stało się też naszym udziałem, gdyż mogliśmy wspólnie świętować wspomnienie naszego patrona, Edmunda Bojanowskiego oraz założyciela naszego ośrodka, księdza Stanisława Pawłowskiego w 25 rocznicę jego śmierci. Zaczęliśmy od najważniejszego spotkania, czyli Eucharystii, którą koncelebrowali księża: Andrzej Kamiński (dyrektor Caritas Archidiecezji Krakowskiej), który skierował do nas Słowo Boże; Jacek Wieczorek (proboszcz parafii Zator) oraz Krzysztof Wieczorek (gospodarz Naszego Domu). Liturgia była bardzo uroczysta również dzięki zaangażowaniu w nią Naszych mieszkańców, pacjentów, pracowników oraz wolontariuszy. Jak przystało na obchody „odpustowe” nie mogło zabraknąć: „Kramiku Edmunda”, w którym można było dostać odpustowe ciasteczka oraz największej atrakcji, czyli waty cukrowej. Cały ten dzień był wspaniałym darem od Boga, który w swojej obfitości ofiarował nam również piękną pogodę – wykorzystaliśmy ją spędzając czas w ogrodzie. Dziękujemy wszystkim, którzy zechcieli wspólnie z nami świętować uczestnicząc we Mszy Świętej.

S. Wioleta Fus