Kaplica

pod wezwaniem bł. Edmunda Bojanowskiego

Sercem Ośrodka Caritas w Zatorze jest kaplica pod wezwaniem błogosławionego Edmunda Bojanowskiego, założyciela zgromadzenia Sióstr Służebniczek NMP Niepokalanie Poczętej. To tam, codziennie na Mszy Świętej spotykają się mieszkańcy Domu Pomocy Społecznej, Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego, pracownicy oraz sąsiedzi z pobliskiej okolicy.
Chorzy wielokrotnie podkreślają, jak bardzo ważna jest dla nich obecność Jezusa Eucharystycznego oraz możliwość korzystania z sakramentów świętych. Pozwala to na przeżywanie pobytu w Ośrodku w sposób szczególny, przypominający rekolekcje i pomagający ujrzeć swoje życie w innym świetle. Zachęca do zaufania i nadziei, oddala samotność i przywraca sens. Często pacjenci włączają się w liturgię, poprzez przygotowanie czytań, śpiewów lub modlitwy wiernych. Chorzy z Zakładu-Opiekuńczo Leczniczego, którzy nie mogą uczestniczyć we Mszy odbywającej się w kaplicy mają zapewnioną możliwość przyjęcia Komunii Świętej

• od poniedziałku do piątku o godzinie 730,
  • w niedziele i święta o godzinie 1100,
  • w okresie Adwentu roraty w dni powszednie o godzinie 730.

Ponadto codziennie o godzinie 1500 odmawiana jest w koronka do Miłosierdzia Bożego.