2016-12-03

Jesienne działania naszych stolarzy-majsterkowiczów.

Po zakończeniu lata, ze względu na niesprzyjającą aurę, nasza męska grupa terapeutyczna, tzn. stolarze-majsterkowicze zakończyli przygodę z meblami ogrodowymi z palet i przenieśli się do wewnątrz. Nie zaprzestali jednak działań z drewnem, zmienili tylko znacznie ich rozmiar wykonując rzeczy zdecydowanie mniejsze, ze względu na warunki lokalowe. Powstały w tym czasie obrazki wypalane na drewnie, stojaki do długopisów i ołówków, szopki betlejemskie (prace nadal trwają), które mają ozdobić pomieszczenia naszego Domu w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Uczestnicy zajęć doskonalili w czasie tych działań umiejętności obróbki drewna takie jak: cięcie piłą ręczną, szlifowanie, wiercenie otworów wiertarką elektryczną, łączenie elementów za pomocą wkrętów lub kleju. Aby ozdobić i zakonserwować wykonane rzeczy wypalali wzory i napisy oraz malowali je farbami do drewna.
W trakcie tych wszystkich czynności nie mogło oczywiście zabraknąć czasu na wypicie kawy i porozmawianie o różnych, ważnych lub… jeszcze bardziej ważnych sprawach, niekoniecznie związanych z tematyką zajęć:)