e-mail: sekretariat@dpszator.pl
2019-09-06

Św. Matka Teresa z Kalkuty

patronka Domu Pomocy Społecznej w Zatorze

Matka Teresa z Kalkuty (właśc. Agnes Gonxha Bojaxhiu) – urodziła się 26 sierpnia 1910 roku w Skopje, w ówczesnej Jugosławii, dzisiejszej Macedonii. Zmarła 5 września 1997 r. w Kalkucie w Indiach. Była zakonnicą, założycielką zgromadzenia Misjonarek Miłości, laureatką Nagrody Templetona oraz Pokojowej Nagrody Nobla w roku 1979. Matka Teresa jest świętą Kościoła katolickiego.

źródło foto: INTERNET

Misjonarką postanowiła zostać już w dzieciństwie, a w wieku lat osiemnastu wstąpiła do Instytutu Błogosławionej Dziewicy Maryi. 24 maja 1931 roku złożyła śluby zakonne. Przyjęła imię Teresa. Kongregację Misjonarek Miłości założyła w drugiej połowie lat 40-tych, która status zakonu uzyskała w 1956 roku. Zakon w swym założeniu miał nieść pomoc przede wszystkim chorym nieuleczalnie, inwalidom, trędowatym, niewidomym oraz osobom niepełnosprawnym. Jakkolwiek inicjatywa narodziła się i istniała początkowo w Indiach, to z czasem powstało około 50 domów na całym świecie, a zakres został poszerzony przykładowo o opiekę nad opuszczonymi dziećmi. W związku z plagą AIDS zakon wyszedł naprzeciw potrzebom czasów i założył ośrodki dla chorych na tą chorobę. Działalność Matki Teresy to 45 intensywnych lat opieki nad potrzebującymi. W latach siedemdziesiątych XX wieku została bardzo rozpoznawalną obrończynią bezbronnych i biednych. Pojawiły się szerzej jej biografie i książki opisujące jej inicjatywy. Rok 1979 oznaczał dla Matki Teresy otrzymanie prestiżowej Pokojowej Nagrody Nobla. Rok 1980 był z kolei naznaczony indyjskim orderem Bharat Ratna, który otrzymała w nagrodę za całokształt inicjatyw humanitarnych. Doceniono ją również w naszym kraju. W roku 1993 otrzymała doktorat honoris causa Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Podczas wizyty w Polsce w roku 1996, polskie dzieci uhonorowały Ją Orderem Uśmiechu. Działalność Misjonarek Miłości systematycznie powiększała ilość placówek oraz jakość usług; w ten sposób w 1997 roku, czyli w momencie śmierci Matki Teresy, misjonarki obsługiwały aż 610 misji w 123 krajach (hospicja, domy dla zakażonych HIV, trądem i gruźlicą, jadłodajnie, programy wspierające dzieci i rodziny, domy dziecka oraz szkoły).

Matka Teresa w roku 2003 została beatyfikowana przez Jana Pawła II, a w roku 2013 jej kanonizacji dokonał papież Franciszek.

Wszyscy „Nasi Patronowie”

Ośrodek Caritas w Zatorze, ul. Jana Pawła II nr 3, 32-640 Zator, telefon 33 841 22 39