2015-07-04

Taniec dworski w wykonaniu grupy teatralnej „Poszukiwacze Szczęścia”.

Nadszedł długo wyczekiwany czas. Drugiego lipca – dzień, w którym mogliśmy zaprezentować specjalnie przygotowany, okupiony wieloma godzinami ćwiczeń i prób, układ tańca dworskiego w ramach VIII Festiwalu Osób Niepełnosprawnych „Domek Artystów Wszelakich” w Płazie. Ćwiczenie czyni mistrza – tak możemy powiedzieć w przypadku występu naszej grupy teatralnej „Poszukiwacze Szczęścia”, która nie dała się ponieść stresowi scenicznemu, zaprezentowała się wręcz idealnie. Całość występu dopełniły piękne stroję, specjalnie na tę okazję zaprojektowane i uszyte. Swoboda z jaką poruszają się po scenie nasi aktorzy, niezwykle dobrze rokuje na podjęcie kolejnych wyzwań teatralnych, zwłaszcza tych odbywających się na większej scenie i przy liczniejszym gronie publiczności.

Oczywiście na festiwalu byliśmy nie tylko aktorami, ale także widzami. Zobaczyliśmy wiele wspaniałych występów, zarówno tanecznych, teatralnych, jak i muzycznych. Tymczasem zastanawiamy się nad tym, co zaprezentować podczas przyszłorocznej edycji festiwalu – może coś zaśpiewamy?

Po występach zostaliśmy wszyscy smacznie ugoszczeni i oprowadzeni po terenie Domu Pomocy Społecznej w Płazie. Następnie zostaliśmy zaproszenie na niecodzienne warsztaty plenerowe, na których poznaliśmy ciekawe techniki pracy, a było ich tak dużo, że każdy mógł dopasować dla siebie jakąś szczególną, najbardziej interesującą. Można było wybierać spośród następującej oferty:

• Muzyka Zaczarowana w Glinie – lepienie instrumentów muzycznych z gliny.
  • Embossing – wykonywanie kartek okolicznościowych.
  • Decoupage i filcowanie – kwiaty z filcu i zdobienie przedmiotów.
  • Wikliniarstwo – wyplatanie płotków z wikliny.
  • Na tkaninie i na szkle – malowanie farbami na tkaninie i na szkle.

Niektórzy próbowali wszystkiego po trochu. Była to nie lada okazja. Wspólne festiwalowe świętowanie zakończyliśmy zabawą taneczną, co prawda tym razem nie przy dźwiękach akordeonu, ale też świetnie się bawiliśmy.