2018-06-26

BOCCIA 2018 Zator

26 czerwca Nasz Dom we współpracy z Zespołem Szkół Ogólnokształcących w Zatorze oraz Regionalnym Ośrodkiem Kultury w Zatorze zorganizował już po raz czwarty rozgrywki w paraolimpijskiej dyscyplinie boccia. Otwarcia tegorocznych rozgrywek, które odbywały się na terenie szkoły dokonali dyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Zatorze pani Renata Pękala oraz dyrektor Naszego Domu – ks. Krzysztof Wieczorek.

Pierwszy raz rozgrywki boccia miały miejsce na światowych igrzyskach niepełnosprawnych w Nowym Jorku w roku 1984. Stałą dyscypliną paraolimpijską stały się od czasu olimpiady w Barcelonie w 1992 roku.  Tym razem w rozgrywkach bocci organizowanych przez DPS w Zatorze wzięli udział przedstawiciele – zawodnicy jedenastu drużyn: 8 z Domów Pomocy Społecznej tj. z Bobrka, Bulowic, Płazy, Wadowic z ul. Parkowej i Pułaskiego, Zebrzydowic, Izdebnika, Zatora oraz ze Środowiskowych Domów Samopomocy z Andrychowa i Wadowic, a także drużyna z Warsztatu Terapii Zajęciowej w Spytkowicach. Naszą zatorską drużynę wspaniale reprezentowały Panie: Maria, Kornelia, Aniela i Jola.

Zawodnicy dzielnie walczyli, pełni gotowości i determinacji obmyślali różne zagrywki dążąc do jak najlepszego wyniku. Mistrzem rozgrywek Boccia 2018 w Zatorze zostali zawodnicy ze Środowiskowego Domu Samopomocy z Wadowic, drugie miejsce zajęła drużyna ze Środowiskowego Domu Samopomocy z Andrychowa, a trzecie równorzędne – sportowcy z Domów Pomocy Społecznej z Płazy i Zatora.

Strefa kibica i w tym roku nie zawiodła. Radosne okrzyki pełne energii zagrzewały zawodników do walki i ubogacały atmosferę sportowego wydarzenia.

Wszystkim zawodnikom serdecznie gratulujemy wspaniałej sportowej postawy!

Warto dodać że Swoje wsparcie w przygotowanie tegorocznych zawodów wnieśli (w kolejności alfabetycznej):

Aksam SC. – Osiek
Hana – Sklep spożywczo – przemysłowy, Anna Górecka, Zator
Maspex – Wadowice
Piekarnia – Cukiernia, Robert Tyran, Polanka Wielka
Płoszczyca – Zakład Produkcji i Handlu, Zator
Protech – Jan Krupnik, Zator
Sahara – Wytwórnia Napojów Chłodzących, Marek Księżopolski, Sławomir Folga, Spytkowice
Zakłady Przemysłu Cukierniczego Skawa SA Wadowice

Podczas zawodów swoją pomoc zaoferowali również wolontariusze z Gimnazjum w Zatorze.

Z serca Wszystkim dziękujemy!

Kasia Wiśniewska