2018-06-07

„Domek Artystów Wszelakich” ponownie pełen gości…

Dnia 07.06.2018 r. mieszkańcy naszego Domu, wraz z opiekunami, udali się do Domu Pomocy Społecznej w Płazie na warsztaty plenerowe „Domek Artystów Wszelakich”. Po przyjeździe na miejsce odbyło się uroczyste przywitanie wszystkich przybyłych gości, występy artystyczne gospodarzy i poczęstunek. Następnie podzieliliśmy się na grupy i udaliśmy się na warsztaty. Każdy znalazł coś odpowiedniego dla siebie. Część osób poszła na warsztaty kulinarne, gdzie były do przygotowania dania z różnych kontynentów: Europy, Azji i Ameryki Północnej. Uczestnicy z apetytem zabrali się do pracy. W innym miejscu wolontariusze organizowali mini-kurs tańca ludowego, gdzie najpierw wszyscy przebrali się w stroje ludowe, a następnie ruszyli w wir żywiołowych kroków. W innej części ogrodu zorganizowano warsztaty robienia ”łapaczy snów”. Wykonując je wcale nie chciało nam się spać, a wręcz przeciwnie – nauczyliśmy się nowej techniki prostego drukowania i wyszły z tego bardzo ciekawe, kolorowe ozdoby. W budynku, w jednej z sal zorganizowano warsztaty robienia biżuterii z  drutu, w których również uczestniczyliśmy wykonując piękne bransoletki i pierścionki, które w późniejszym czasie będą umieszczone na wystawie i będzie można je podziwiać. Na koniec wszystkich warsztatów udaliśmy się do swoich stolików na pyszny obiad, po czym wróciliśmy do domu zadowoleni z nowymi pomysłami i wrażeniami.

Anna Stolecka